DERS NASIL ÇALIŞILIR, DERS ÇALIŞMA PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR?
Bu yazımızda nasıl ders çalışılması gerektiği hakkında bilgi vereceğiz.
Çalışma masan, kitapların, defterlerin hazır. Artık ihtiyacın olan tek şey çalışmaya başlamak! İşte tam da bu noktada, pek çok öğrencinin kafasını karıştıran nasıl çalışacağı oluyor. Program günlük mü aylık mı yıllık mı hazırlanmalı? Günde kaç ders çalışılmalı? Kaç soru çözülmeli? LGS için günde kaç saat ders çalışılmalı? En iyi ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Haftalık program nasıl yapılır? Bir günde kaç ders çalışılmalı?
Verimli Ders Çalışma Programı Hazırlama Taktikleri – Düzenli Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
Bu programın sana özel olduğunu unutmamalısın.
"Arkadaşım günde 10 saat çalışıyor." "Bir tanıdığım LGS ye hiç çalışmadan çok yüksek net yapmış." gibi cümleleri bir kenara koyuyoruz. Hazırladığın program sana özel olacak. Bu süreçte sen de kendini keşfetmelisin. Hemen olacak bir şey değil. Ama kendini kalıplara sokmaktansa tanımaya fırsat vermelisin. Birkaç soru ile başlayalım:
- Hangi derslerde / konularda en çok zorlanıyorum?
- Günde kaç saat verimli çalışabiliyorum?
- Günün hangi saatlerinde daha verimli çalışıyorum?
- Yemek öncesi / sonrası verimim nasıl?
- Hafta içi / hafta sonu tempom değişiyor mu?
En çok zorlandığın dersler örneğin Matematik ve Fen ise, onları birlikte çalışmak seni mental anlamda çok yorar. Benzer şekilde, gündüz daha iyi çalışan biriysen sabahları verimli geçirip akşamları daha hafif geçirmeye odaklanmalısın. Tekrardan hatırlatalım: bu kararlar kişiseldir. Hiçbirimiz aynı programla çalışmak zorunda değiliz!
Ders çalışma programları günde kaç ders, kaç saat, kaç soru içermeli?
Genelde geçmiş senelerde başarı göstermiş kişilere ilk bunlar sorulur. Günde 10 saat çalışmış olmaları, binlerce soru çözmeleri beklenir ama gerçekler öyle değil. Üniversite girişi sınavında 2017 Türkiye 25.si Berk, bu durumu şöyle özetliyor:
"Günlük soru hedefim yoktu aslında. Yani çok rahat yapabildiğim konuların sorularıyla uğraşıp gün sonunda "Bugün 1000 soru çözdüm." demek yerine, "Şu konuyu yapamıyordum, bugün onu öğrendim ve 30 soru çözdüm." demenin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Yapamadığım sorulara çok önem veriyordum ve doğrusunu öğrenene kadar asla peşini bırakmıyordum."
Ama yine de genel tavsiyeler vermek gerekirse, günde tek ders çalışmak pek faydalı bir tercih olmaz. Aksine tehlikeli bile olabilir. Mesela Pazartesi Matematik çalıştın, Salı Fen, Çarşamba sosyal, Perşembe Türkçe... Bu tarz her güne bir ders ayırmanın en olumsuz yani çalıştığın bir derse sonrasında en az 3-4 gün ara vermiş olman. Salı, Çarşamba, Perşembe Matematik çalışılmadan kaldı öylece ve bir daha tekrar edilmedi. Bu tarz çalışmak pekiştirmeyi oldukça azaltır ve unutma riskini arttırır❗Öneri genelde günde 3 ders çalışılması olur. Günde 1 ya da 2 ders çalıştığında 1 derse ayırabileceğin ortalama zaman oldukça fazladır ve bu hedeflediğin konuları yetiştirmen için rahat bir zaman aralığı sunduğundan seni fazla rahatlatıp zamanını maksimum verim ile geçirmenin önüne geçebilir. Ancak güne 3 ders koyduğun anda ders başına ayırman gereken süre azalır ve kendini biraz zorlaman ve zamanı çok daha iyi yönetmen gerekir. Daha pratik ve verimli olmak ise sınav senesinin anahtarıdır biliyorsun
Başka nelere dikkat etmeliyiz?
Ders çalışma programı hazırlarken sayısal derslerin arasına sözeller koymak programını hafifletebilir ve seni dinlendirebilir. Zorlandığın bir dersi çalıştığın bir güne ayrıca sevdiğin bir dersi koymak motivasyonunu yükseltebilir. Programını hafta hafta oluşturabilirsin, daha uzun veya daha kısa programlar verimini düşürebilir. En ideali haftalıktır, hafta içinde bitirdiğin veya eksik kaldığın konuları listeden de takip ederek sistematik olarak görmüş olursun. Çok zorlanacağın şekilde de oluşturmamalısın, bu konuda kendini en iyi sen tanırsın
Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri de çok iyi bildiği derslerden ve konulardan daha fazla soru çözmeleri; zorlandıkları ya da sevmedikleri derslerden ve konulardan hiç soru çözmemeleri veya az soru çözmeleridir. Örneğin Türkçe dersini çok seviyorsunuz ve 100 soru çözüyorsunuz ancak matematik dersinden zorlanıyorsunuz ve hiç soru çözmüyorsunuz. Bu oldukça yanlış bir çalışma alışkanlığıdır. Çünkü zaten Türkçe dersinde çok iyi netler yapıyorsun Türkçeden çok fazla soru çözmene gerek yok. Zorlandığınız derslere daha çok çalışıp daha çok soru çözerseniz netleriniz yükselir. Aksi takdirde yerinizde sayarsınız.
Hazırlayacağınız plana eksiksiz uymak her zaman mümkün değildir. Mükemmel bir plan yoktur. Hazırlayacağınız planda her zaman için hatalar ve aksaklıklar olacaktır. Örneğin; grip oldun yatıyorsun burnunu çekmekten su bile içemiyorsun ama aynı zamanda da matematik çalışman gerekiyor. Ya da tam hazırlandın Türkçe çalışacaksın birden kapı çaldı misafir geldi. Eğer çalışman mümkün değilse çalışma ertele ancak sonrasında o ders için telafi yap. (Yeter ki bu ertelemeleri keyfi yapıp bunu alışkanlık haline getirme).
Ders planı hazırlarken şunlara dikkat etmelisiniz;
· Program okuldan eve geliş saati ile uyku saatleri arasında kalan süreyi kapsamalıdır
· Programda okul veya kursta işlenen konuların tekrarları, ev ödevleri, yardımcı kaynaklardan konu çalışma, test çözme, kitap okuma ve serbest zaman etkinlikleri yer almalıdır.
· Ders çalışmaya yemeklerden 40 dk. Sonra başlanmalıdır. Çünkü kan dolaşımı yemek sonrası mide çevresinde yoğunlaştığından ders çalışırken dikkat toplama sorunu yaşayabilirsiniz.
· Ders çalışmak için masaya oturulduğunda hangi derslere çalışılacağı önceden bilinmelidir. Bunun için hangi dersin hangi gün çalışılacağı önceden belirlenmelidir.
· Program saatleri esnek olabilir. Önemli bir işiniz çıktığında programınızı aksatmadan saatlerini değiştirebilirsiniz.
· Hazırlamış olduğunuz planı, odanızda duvarınıza veya masanıza asabilirsiniz.
· Plan hazırlarken üst üste sayısal veya sözel dersler koymak yerine bir sayısal bir sözel ders koyabilirsiniz.
· Çalışma planında dinlendirici faaliyetlere de yer ayırın. Unutulmamalıdır ki başarı çok çalışmakla değil verimli ve sakin bir kafayla çalışarak elde edilir.
· Çalışma planınıza dersler arası 10'ar dakikalık minik aralar koyabilirsiniz.
· Testlerde yanlışlarınızı önce inceleyin yapamadığınız takdirde mutlaka öğretmenlerinize çözdürün. Çalışma planından verim alabilmeniz için soru ve konu analizi yapmalısınız