MATEMATİK DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?
Matematiğin öğrenilebilir olduğunu kabul etmek ve o ders hakkındaki varsa olumsuz ÖNYARGILARI BİR KENARA BIRAKMAK İLK ADIM olmalıdır.
Matematik dersi dikkatle ve özümsenerek dinlenmeli, derse ilgi gösterilmeli, ders dinlerken mutlaka not almalı.
· Derslerde öğretmenin konu anlatımı ve verdiği örnekler dikkatle izlenmeli, anlaşılmayan veya eksik kalan noktalar hemen sorulmalıdır.
· Matematik bisiklete binmeyi öğrenmek gibidir. Yaparak ve yaşayarak öğrenilir. Bu nedenle bol bol işlem yapmak, eksiklerinizi tespit etmek ve giderme yollarını araştırmak önemlidir.
· Öğretmenin soru çözmede kullandığı kısa yollar, birimler, formüller; ezberlenmek yerine sebep-sonuç ilişkisi kurarak öğrenilmelidir.
· Gün içinde derste işlenen konu o akşam mutlaka tekrar edilmeli (Gözden geçirme, yüksek sesle okuma, birisine anlatma, yapılan problemleri bakarak tekrar yapma vb. yöntemlerle). Yapacağınız "beş dakikalık" günlük tekrar tam öğrenmeyi destekleyecektir.
· Hafta sonu o haftaki derslerde işlenilen konular haftalık tekrar ile gözden geçirilmeli. Bu derste başarılı olabilmek için ön yargısız, sabırlı ve programlı olmak şarttır.
· Konunun kalıcı olmasını ve problem tiplerinin beyne yerleşmesini sağlamak gerekmektedir. Bunu yapmak için de öğretmenin yaptığı çözümlü örneklerin tekrar tekrar incelenmesi, bıkmadan usanmadan soruların çözümlerine önce bakarak sonra cevabı kapatarak bir kez daha çözülmeleri gerekmektedir.
· Soru çözerken öncelikle basit sorulardan başlanmalı konunun iyice pekişmesi sağlanmalıdır. Daha karmaşık ve zor düzeydeki sorular sonraki aşamada çözülmeye çalışılmalıdır. Aksi takdirde moraliniz bozulur derse çalışmak istemezsiniz
· Çözülemeyen sorular soruyu çözen arkadaşlarla fikir alışverişine geçerek çözümlenmelidir. Hiçbir arkadaşınız çözememiş ise artık bu soru için öğretmeninize başvurabilirsiniz.
· Konuları tekrar ederken yüksek sesle okumak ve matematik işlemini yüksek sesle takip etmek yararlı olacaktır.
· Basamaklı bir şekilde öğrenilmesi gereken şeyleri basamaklı olarak yazıp yüksek ses ile söylemeli ve şarkılara dönüştürmeli.
· Konudan anlaşılanı ve/veya problemi, kişinin kendi sözcükleri ile ifade etmesi, kendi cümleleri ile kısa cümle ya da birkaç söz halinde yazması bilgiyi organize etmeyi destekleyecektir.
· Sudoku, kakuro gibi sayı bulmacaları, satranç, go ve mangala gibi strateji oyunları dikkat ve analitik düşünme becerisini geliştirecektir.
· Matematik dersini ne kadar sever ve ne kadar çok ilgi gösterirseniz başarı o kadar çabuk gelir. Unutmayınız ki matematiğin size çok şey katacağını kabul etmeniz, başarılı olmanızda ilk adım olacaktır.